5 najväčších mýtov o low-code, ktorým môžno veríš aj ty

Publikovaný:
29. 11. 2021

Ako rastie trh low-codu, tak rastie aj chaos okolo neho. Mnohí majú, čo sa týka tohto fenoménu a jeho potenciálu pochybnosti, takže je ľahké uveriť všeobecným mýtom, ktoré sa okolo neho šíria. Práve preto sme dali dokopy 5 najväčších omylov, ktoré si ľudia spájajú s platformou low-code. Zisti, odkiaľ sa vzali a čo za nimi stojí.

5 najväčších mýtov o low-code, ktorým môžno veríš aj ty

S konceptom low-code prišla v roku 2014 spoločnosť Forrster a šlo o doslova revolúciu vo svete IT. Spoločnosť Gartner odhaduje, že trh s low-code tento rok vzrastie o 23% a dosiahne hodnotu 5,8 miliardy USD. Objavujú sa dokonca predpovede, že do roku 2024 bude až 65 percent vývoja aplikácií prebiehať na low-code platformách. Aj napriek tomu, že už teraz sú k dispozícii stovky takých softvérov, stále dochádza k dynamickému rastu a na trhu sa objavujú noví a noví hráči.

Čo je low-code a prečo je užitočný?  

Ide o vývoj založený na platforme low-code, čo znamená, že novo vytváraný produkt je založený už na existujúcich funkciách platformy. Teda nevyvíja sa od úplných základov, ale ide o prispôsobenie a integráciu externých systémov. Týmto pojmom sa nazývajú také softvérové nástroje, ktoré umožňujú vytvárať rôzne webové aplikácie s minimálnych manuálnym kódovaním. V súčasnosti sa však tento výraz využíva aj pre akýkoľvek softvér, ktorý obsahuje nejaký vizuálny programovací prvok. 

Práve preto majú ľudia často rôzne predstavy o tom, čo low-code je. Rôzne platformy sú totiž schopné vykonávať úplne odlišné funkcie. Niektoré poskytujú jednoduchšie a iba základné činnosti, zatiaľ čo iné sú celopodnikové a používateľom ponúkajú širokú škálu funkcií. 

Kde sa naučiť low-code?

Green Fox Academy, ako prvý programovací bootcamp na Slovensku, spúšťa prvý 4-mesačný Super intenzívny kurz Junior programátora so špecializáciou na low-code už v marci 2022, a to naviac so 100% garanciou pracovného umiestnenia. Vybrať si budeš môcť medzi platformami ServiceNow a Salesforce. V prihláške stačí označiť tvoju preferenciu - Vývojár/ka platformy ServiceNow/Salesforce (low-code). Výberové konanie do kurzu práve prebieha, tak na nič nečakaj a poď do toho spolu s Green Fox Academy.

Toto je 5 najväčších mýtov o low-code:

1. Všetky low-code aplikácie sú rovnaké

Mýtus, ktorý stojí za väčšinou problémov. Ako sme už spomínali, výraz low-code sa vzťahuje na širokú škálu softvérov a nástrojov. Aj keď definíciu zúžime na vývoj webových aplikácií s low-code, stále existuje viacero možností. 

A to je problém, pretože ľudia majú tendenciu posudzovať celý trh s low-code na základe skúseností s jednou aplikáciou. Keď skúšajú aplikáciu, ktorá nespĺňa ich potreby z hľadiska funkčnosti, často rátajú s tým, že všetky tieto riešenia sú im nanič. 

Ešte horšie je, že ľudia posudzujú súčasný trh na základe svojich predošlých skúseností, keď bol low-code ešte v plienkach. V skutočnosti však (ako všetky technológie) aj tento softvér prešiel v posledných rokoch dramatickým vývojom. 

Študenti Green Fox Academy počas štúdia v kampuse


2. Low-code berie prácu skutočným programátorom

Programátori majú na low-code veľmi odlišné názory. Niektorí ho vyslovene milujú, iní ho nenávidia. Prečo? Zvyčajne to je spôsobené niekoľkými mylnými predstavami: 

Mýtus 1: Low code je pre programátorov hrozbou

Vývojári často považujú platformu low-code za konkurenciu. Vidia v ňom nebezpečenstvo, že by ich mohol v budúcnosti pripraviť o prácu. 

Skutočnosť: Low-code nie je náhradou za vývojárov, ide skôr o to, aby im uľahčil život. Dokáže nahradiť množstvo úloh kódovania a vďaka tomu môžu programátori pracovať efektívnejšie a rýchlejšie. Pomáha im tiež pochopiť popis špecifikácií a implementácií. Týmto spôsobom sa dá preskočiť množstvo medzikrokov v procese vývoja a eliminovať opakujúce sa únavné úlohy. Ušetrený čas môžu potom venovať naozaj dôležitým úlohám.

Mýtus 2: Low-code obmedzuje možnosti vývojárov. Developeri často vnímajú tieto nástroje ako čierne skrinky, ktoré nemožno personalizovať, a preto si myslia, že ich budú obmedzovať.



Realita: V skutočnosti to platí len pre niektoré platformy. Pomerne málo softvérových nástrojov podnikovej triedy s low-code ponúka možnosť úplného prispôsobenia. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia otvára low-code vývojárom nové možnosti. Po prvé, na trhu je momentálne obrovský dopyt po profesionáloch, ktorí mu rozumejú. Po druhé, šetrí množstvo času a energie vďaka tomu, že eliminuje zbytočne sa opakujúce úlohy. 

Chcel by si sa stať low-code vývojárom? Prihlás sa na kurz a získaj potrebné znalosti s Green Fox Academy.

3. Low-code je len pre programátorov či obchodných profesionálov

Príliš jasno nie je v tom, pre koho je low-code určený. Niektorí veria, že tieto platformy sú len pre vývojárov a nedajú sa používať bez technických znalostí. Iní naopak tvrdia, že na to, aby ich mohli používať developeri, nie sú dostatočne rozvinuté, a preto ich využívajú len profesionáli z biznisu. 

Realita je však taká, že tieto platformy môžu využívať všetci. Vývojári používajú nástroje s low-code pre urýchlenie doručovania aplikácií. V tomto odvetví softvérového vývojárstva ide o rozšírenie možností existujúcej platformy pomocou vlastného vývoja vrátane integrácie platformy s existujúcimi obchodnými procesmi a integrácia s existujúcimi systémami. Eliminujú sa opakujúce sa úlohy kódovania, ktoré zaberajú väčšinu času programátora. 

Koncoví používatelia ich využívajú k vytvárania vlastných aplikácií bez toho, aby museli rušiť pri práci IT oddelenie. Väčšina nástrojov podnikovej triedy ponúka možnosti zabezpečenia, ktoré umožňujú vývojárom kontrolovať prístup koncových používateľov a údajov v rámci softvéru. 

4. Na zvládnutie platforiem s low-code nie je nutné školenie

Mobilné aplikácie zásadne zmenili postoj ľudí k softvérovým rozhraniam. Často sa očakáva, že softvér bude rovnako intuitívny ako mobilná aplikácia, ktorá sa dá naučiť používať extrémne rýchlo s minimálnym úsilím. Škrípať to začne vo chvíli, keď sa toto presvedčenie rozšíri do sveta low-code. Realita je taká, že vo všetkých prípadoch je potrebná určitá úroveň znalostí o fungovaní prostredia vývoja.

Je potrebné si uvedomiť, čo všetko platforma s low-code umožňuje. S týmito nástrojmi používatelia dokážu vývoj webových aplikácií, automatizáciu pracovných postupov, vývoj mobilných aplikácií a ďalších procesov. Stačí si predstaviť, ako dlho by ti trvalo, keby si sa mal toto všetko naučiť sám/a. Boli by to roky. 

Študenti Green Fox pri riešení problémov s mentorom


5. Používanie platforiem s low-code vyžaduje menej plánovania

Ďalší z omylov je, že platformy s low-code pokrývajú vývoj aplikácií a dizajn. Tieto nástroje v súčasnosti naozaj pomáhajú firmám vytvárať webové aplikácie, avšak používatelia musia pri vytváraní aplikácií stále myslieť a postupovať ako vývojári.

Musia teda: 

-Navrhnúť, ako to bude všetko do seba zapadať.

-Pochopiť, odkiaľ údaje pochádzajú.

-Musia zistiť, ako jednotlivé procesy fungujú.

Problém je však v tom, že niektorí používatelia očakávajú, že low-code zjednoduší každý aspekt procesu vývoja, od návrhu až po kódovanie. Sklamanie sa potom dostaví vo chvíli, keď pochopia, že si musia naplánovať, čo a ako postavia.

Čo z toho plynie na záver?

Stručne povedané, platformy s low-code môžu transformovať prístup k vývoju aplikácií, zjednodušiť a zautomatizovať niektoré procesy pre akúkoľvek firmu. So správnou kombináciou vývojárov s low-code a pro-code, môžu firmy vytvárať konkurencieschopné a škálovateľné aplikácie rýchlejšie ako kedykoľvek predtým. Ide o dobre zvolený nástroj, ktorý pomáha zefektívniť prácu skúsených softvérových architektov, zlepšuje rýchlosť kódovania a častokrát aj kvalitu samotného kódu. A to je jeho najväčšie tajomstvo.

Zdroj: -VB-, -AŠ-


PREČÍTAJ SI AJ ĎALŠIE ČLÁNKY: 

Odišla z HR a vďaka kurzu si plní svoj sen na pozícii programátorky v prestížnej firme

Pavel sa vzdal architektúry a za 4 mesiace sa rekvalifikoval do IT sveta

Spoznaj Katarinu, ktorá vedie programátorov na ceste za ich kariérou

Dievčatá, nebojte sa programovania, je skvelé, hovorí mentorka Amy

Po absolvovaní kurzu Martin okamžite získal zaujímavú prácu v IT

Markéta dostala miesto junior programátorky hneď po ukončení štúdií 

Najlepšie platené pracovné miesta na Slovensku: IT sektor vedie


Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?