Čínštinu vymenila za programovanie. Vďaka kurzu už za 4 mesiace

Publikovaný:
9. 3. 2022

Po štúdiu v Číne a neľahkom návrate domov si Lucia Yarish, ktorá v minulosti pracovala ako učiteľka angličtiny, nakoniec zvolila úplne novú profesiu. Prihlásila sa do bootcampu a už za 4 mesiace sa stala junior programátorkou. „Tajne som si želala rozumieť počítačom a mať podobné zručnosti ako oni. Čeliť každý deň v práci výzvam a musieť riešiť problémy, ktoré nemajú len jedno správne riešenie, je niečo, čo mi v predchádzajúcich zamestnaniach chýbalo.“

Čínštinu vymenila za programovanie. Vďaka kurzu už za 4 mesiace

K počítaču si však hľadala cestu pomaly. „Keď som vyrastala, tak ešte nebolo úplne bežné mať ho doma. Prvýkrát som sa k nemu dostala, až keď som mala 12 rokov. Keď som začala chodiť na gymnázium, mali sme tam miestnosť s pár počítačmi,” spomína Lucia a pokračuje: „vtedy som ho však používala len na kontrolu e-mailov, hranie hier a sťahovanie nových pesničiek do MP3 prehrávača.”

V Šanghaji aj Tibete

Po maturite na gymnáziu prišla veľká dilema. „Nevedela som, čo chcem robiť ďalej. Bavili ma cudzie jazyky, a tak som sa skúsila prihlásiť na kultúrne štúdia Číny.” Lucka si vybrala netradičný odbor, vďaka ktorému sa dostala napríklad aj do Šanghaja a Tibetu. 

Ešte v priebehu svojho štúdia sa dvakrát vybrala do najľudnatejšej zeme sveta. ‍Čínsky jazyk a kultúra ju veľmi nadchli. Počas svojho pobytu sa snažila aj čo najviac cestovať. Navštívila napríklad malú dedinku v tibetskej časti provincie Sečuan, kde Čech Max so svojou manželkou uprostred ničoho prevádzkovali hostel Khampa Cafe, kde sa schádzajú cestovatelia z celého sveta, dokonca si tam otvorili český pivovar. V Číne Lucka získala rozhľad, úžasných priateľov a spoznala tam aj svojho manžela, Kanaďana s ukrajinskými koreňmi. 

Lucka so spolužiakmi v pražskom kampuse Green Fox Academy.

„Štúdium v Číne mi dalo naozaj veľa. Čínština ako taká mi pomohla do života vniesť disciplínu a zvedavosť.” Druhý študijný pobyt však skončil predčasne. „Odišla som tam v roku 2018 na 3-ročné magisterské štúdium v odbore prekladateľstvo a tlmočníctvo z čínštiny do angličtiny a naopak. Lenže po roku a pol prišla pandémia.” Lucka najskôr z Číny odchádzať nechcela, pretože tam kde žila, bola pandémia mierna. Nakoniec sa v lete predsalen vrátila do Česka a kvôli administratívnym problémom a jej vtedajšej finančnej situácií musela štúdium ukončiť.

Učiteľka, ktorá sa učí sama

Aj keď bol pre ňu návrat ťažký, nevzdala sa a pokračovala v tom, čo robila aj popri svojom štúdiu. Vyučovala angličtinu a zostala pri nej skoro tri roky. „Vyučovala som nielen angličtinu ako takú, ale aj ďalšie predmety v angličtine. Medzi ne patril napríklad dejepis, zemepis, písanie esejí, kritické myslenie a podobne. Práca učiteľky ma bavila, keďže som sa sama počas prípravy naučila veľa nových vecí.“ Pri tom Luciine učenie však neskončilo. 


Príbehy absolventov jej dodali odvahu

Profesia učiteľky Lucku síce bavila, ale uvedomovala si, že to nie je presne to, čomu by sa chcela venovať naplno. „Keď som začala o zmene kariéry pred pár rokmi premýšľať prvýkrát, odradil ma fakt, že by som sa znova musela prihlásiť na vysokú školu, čo som si nemohla dovoliť,” prezrádza Lucka. „Programátorov som vždy obdivovala,” dodáva.

Preto sa ešte v dobe, keď bola v Číne, rozhodla, že sa skúsi naučiť programovať sama. „Na konci roku 2019 som sa cez Instagram pripojila s kódovacou komunitou a zúčastnila sa 100-denných kódovacích výziev (100 Days of Code). Vďaka tomu som sa naučila základy HTML, CSS a trošku Javascriptu,“ hovorí.. Lenže nekončiace lockdowny ju zabrzdili. 

Lucka sa naučila programovať za 4 mesiace v kurze od Green Fox Academy.

O rekvalifikácii začala opäť premýšľať v lete 2021. „V tom čase som narazila na príbehy ľudí, ktorí sa naučili programovať buď sami doma alebo v bootcampoch. Práve ich príbehy mi dodali odvahu sa o podobnú zmenu pokúsiť tiež,” poznamenáva.

„O kurze programovania a bootcampe som premýšľala dlho. Dokonca som mala aj pár zahraničných online vyhliadnutých, ale potom som narazila na Green Fox Academy. Usúdila som, že bude skvelé zase študovať prezenčne a po všetkých lockdownoch sa trochu socializovať.“

Bootcamp jej očakávania splnil. „Ako veľkú pridanú hodnotu prezenčného kurzu (pozn. Lucka študovala prezenčne v pražskom kampuse) vnímam predovšetkým to, že sú študentom neustále k dispozícii mentori,“ chváli si organizáciu kurzu programovania. 

„Super boli aj spolužiaci, ktorí mali často skvelé nápady, ako pristupovať k riešeniu rôznych problémov.“ Krátko po dokončení bootcampu dostala skvelú ponuku, ktorú prijala a momentálne pracuje pre najväčší český online supermarket Rohlík.cz.

PREČÍTAJ SI AJ ĎALŠIE ČLÁNKY:

4 inšpiratívne ženy, ktorým sa podarilo naštartovať úspešnú kariéru v IT

Pandémia ho priviedla do IT. Z osobného trénera je dnes úspešný programátor

5 najväčších mýtov o low-code, ktorým možnosť veríš aj ty

Odišla z HR a vďaka kurzu si plní svoj sen na pozícii programátorky v prestížnej firme

Pavel sa vzdal architektúry a za 4 mesiace sa rekvalifikoval do IT sveta

Spoznaj Katarinu, ktorá vedie programátorov na ceste za ich kariérou

Dievčatá, nebojte sa programovania, je skvelé, hovorí mentorka Amy

Po absolvovaní kurzu Martin okamžite získal zaujímavú prácu v IT

Najlepšie platené pracovné miesta na Slovensku: IT sektor vedie


Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?