Inšpirovali ju IT bootcampy v Amerike. Recepčná Lucia je dnes junior programátorkou

Publikovaný:
9. 12. 2022

Začala štúdiom psychológie, ale nevedela si predstaviť, že ju bude vykonávať v praxi. A tak sa Lucka rozhodla po bakalárovi štúdium na vysokej škole ukončiť a začala pracovať ako recepčná. S prácou bola spokojná, ale postupne si začala uvedomovať, že má na viac. A tak sa začal písať príbeh mladej junior programátorky, ktorá naštartovala kariéru v IT v Green Fox Academy. Dnes v bootcampe pracuje ako mentorka.

Inšpirovali ju IT bootcampy v Amerike. Recepčná Lucia je dnes junior programátorkou

K počítačom mala sympatická programátorka vždy blízko, ale programovaniu sa predtým nikdy nevenovala. Inšpiráciou pre jej novú kariérnu cestu bola Youtuberka, ktorá podobný bootcamp absolvovala v Amerike. „Vo videách hovorila, že juniorskú pozíciu získala po 4-mesačnom štúdiu a tak som si povedala, že by bolo skvelé, keby niečo také bolo aj u nás,” vysvetľuje. A bolo. Lucia začala googliť a našla kurzy od Green Fox Academy. „Presvedčilo ma aj to, že zároveň ponúkali garanciu zamestnania v partnerských firmách,” dodáva.

Veľká životná zmena za krátky čas

Lucia poslala prihlášku, prešla 4-kolovým výberkom a keďže popri štúdiu potrebovala pracovať, vybrala si Večerný/víkendový kurz. Študovala teda dvakrát v týždni po práci a jeden celý víkendový deň počas. Tretí modul už absolvovala v intenzívnej forme. (pozn. red. aktuálne je možné Večerný/víkednový kurz študovať celý popri práci.)

„Keď som nastúpila do kurzu, vedela som len niečo z HTML a trochu Javu, ale tým to skončilo. Všetkým som si prešla od úplných základov,” spomína na svoje začiatky. 

Lucia začínala s Javou. „Niektorí ľudia až príliš premýšľajú, akú špecializáciu si v rámci kurzu vybrať. Ale veľakrát jazyky ani nepoznajú. Najlepšie je preto začať a špecializáciu si vybrať postupne. V kurze sa dá zamerať okrem full-stacku či back-endu aj na Salesforce, ServiceNow alebo dátový inžiniering, čo je super. Hlavne v prípade, ak človek nemá žiadne skúsenosti s programovaním,” opisuje.

Lucia spolu s ďalšími absolventmi kurzu Green Fox Academy.

A ako vyzerali Luciine dni počas bootcampu? „Snažila som sa čo najviac posúvať, takže niektoré veci som si študovala a skúšala aj dopredu. Väčšinou môj deň vyzeral tak, že som išla do práce a hneď, ako to bolo možné, som si k tomu sadla a programovala.”

Počas štúdia ju bavilo najmä to, ako boli úlohy pre študentov pripravené a ako pokrývali to, čo bolo potrebné sa naučiť. Vyhovoval jej prístup, že v prípade, ak niečomu nerozumela, mentori jej nepovedali riešenie, ale snažili sa ju na to riešenie naviesť.

„Bola som so sebou oveľa viac spokojná, keď som na to prišla sama. Ani v práci nikto nad vami nestojí a nehovorí vám, čo máte robiť.”

 Ako ďalej dodáva, mentori sú skvelí ľudia a majú množstvo skúseností. „Super boli aj spolužiaci, veľmi sme si sadli, navzájom sme si pomáhali a doteraz sme v kontakte.”

Motivuje aj ďalšie dievčatá, ktoré chcú ísť do IT

V projektovej fáze kurzu pred Luciou stálo veľké rozhodnutie. Mentor z Green Fox Academy najlepšej skupine študentov ponúkol, či by nechceli ostať v bootcampe a stať sa mentormi. A tak sa Lucia tejto šance chytila. „Už keď som chodila na výšku, bavilo ma vysvetľovať veci druhým a prezentovať. Jednu dobu som dokonca aj učila. A už aj počas kurzu som si hovorila, že by bolo skvelé stať sa raz mentorkou. Vôbec som nečakala, že to príde tak rýchlo,” nadšene opisuje.

Na otázku, či Lucia neľutuje, že po skončení kurzu nešla pracovať do firmy, odpovedala rázne: „Vôbec, ja sa z toho, že môžem robiť mentorku, veľmi teším. Niekedy si to možno vyskúšam, ale teraz by som určite nemenila.”

Dnes Lucia okrem učenia motivuje aj ďalšie dievčatá, aby sa nebáli a naštartovali kariéru v IT. Prezradila nám, že počas štúdia v kurze od Green Fox Academy, boli v skupine 4 dievčatá. „Po jednej skúške sme dopadli lepšie ako chalani. Tí nám potom povedali, že sme ich úplne rozbili,” smeje sa. 

Podľa jej slov sa netreba ničoho báť. Mužov v IT je stále viac a k programovaniu ich to ťahá o niečo viac. „Nechcem generalizovať, že u všetkých je to tak. Ja som vždy som chcela začať, ale pustila som sa do toho až teraz. Neviem, či v dnešnej dobe má ešte niekto pochybnosti, ale ak áno, treba sa prekonať a ísť do toho,” uzatvára.

PREČÍTAJ SI AJ ĎALŠIE ČLÁNKY: 

Nechal výšku a prihlásil sa do Green Foxu. Mesiac po kurze má prvú prácu v IT

8 dôvodov, prečo naštartovať kariéru v IT

Ema sa IT sveta nebála a prihlásila sa do Green Foxu. Dnes je z nej šikovná programátorka

4 inšpiratívne ženy, ktorým sa podarilo naštartovať úspešnú kariéru v IT

Zo strojárstva do IT. Ján si kóduje vlastnú budúcnosť vďaka Green Fox Academy

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?