IT expert: Zásadné je nezabúdať na soft skills. Tie v Green Foxe rozvíjajú

Publikovaný:
26. 9. 2023

IT je dynamický odbor neustálych noviniek a zmien. Ako na ne reagovať a vyťažiť z nich pre svoju kariéru maximum?. „Juniori sú plní energie a nadšenia. Ak si ich udržia budú ďalej rozvíjať svoje nápady a sledovať trendy, budú raz na čele tímu,“ vysvetľuje František Tröster, expert, ktorý v IT pôsobí viac ako 20 rokov a aktuálne vedie viac ako 100-členný tím v spoločnosti Gen, ktorý má na starosti značky ako Avast, Norton, Avírusu, AVG, CCleaner a ďalšie.

IT expert: Zásadné je nezabúdať na soft skills. Tie v Green Foxe rozvíjajú

Aká je Vaša hlavná špecializácia?

Veľkú časť svojej profesnej dráhy som sa venoval vývoju produktov v oblasti zabezpečenia a ochrany súkromia. Pracoval som na antivírusových softvéroch, VPN aj riešeniach na ochranu identity. Okrem odborných znalostí týkajúcich sa konkrétnych produktov je pre mňa veľmi dôležitá aj organizačná štruktúra. Preto robím všetko pre to, aby skladba nášho tímu a pracovné postupy podporovali efektívnu prácu a vývoj produktov. Firemná kultúra je neoddeliteľnou súčasťou a mojím cieľom je udržať a podporovať takú atmosféru, v ktorej sa jednotliví členovia kolektívu cítia dôležito, sú hrdí na svoju prácu a na to, že sa môžu podieľať na dlhodobých a významných projektoch.

Čo obnáša vaša aktuálna pozícia v spoločnosti Gen a na čom so svojim tímom pracujete?

V Gene, ktorý vznikol nedávno zlúčením spoločnosti Avast a NortonLifeLock, máme na starosti všetky mobilné a desktopové aplikácie, či už sú určené pre Android, iOS, IpadOS alebo MacOS. Naša práca sa týka všetkých značiek – teda ide o Avast, Norton, Aviru, AVG, CCleaner a ďalšie. V súčasnej dobe sa zameriavame predovšetkým na vytváranie produktov, ktoré ťažia a využívajú najlepšie technológie z oboch zlúčených firiem. Snažíme sa tiež držať krok so všetkými novinkami zo sveta IT. Či už ide o GPT alebo detekciu pomocou umelej inteligencie. Práve sme spustili novú aplikáciu Norton Genie určenú pre iPhone, ktorá využíva umelú inteligenciu na odhaľovanie podvodov.

Čo vás na vašej práci baví najviac?

Určite je to spolupráca s mojím tímom. Spoločne vyvíjame produkt, ktorý musí prinášať hodnotu našim zákazníkom a udržať si relevanciu na trhu. Napriek tomu sú u mňa na prvom mieste práve moji kolegovia, s ktorými spolupracujem. Som veľmi vďačný za to, že mám okolo seba také množstvo inteligentných a talentovaných ľudí. Najviac ma baví zostavovať rôznorodé tímy, ktoré tvoria ľudia s odlišným zázemím a štýlom komunikácie. Vediem ich k tomu, aby spoločne tvorili a fungovali ako súdržný celok. Aby som dosiahol potrebný výsledok, tak v celom procese musím zohľadniť celý rad psychologických, sociologických a architektonických aspektov. Keď to všetko klapne, je to neuveriteľne obohacujúce. Lenže IT prostredie sa neustále vyvíja, takže toto „klapnutie“ je často otázkou krátkej chvíle a potom je potrebné zareagovať na zmeny a prispôsobiť sa im. Aj toto je súčasťou mojej role, ale úprimne z toho mávam dosť zmiešané pocity.

Študentom bootcampu Green Fox Academy budete prednášať o agilnom vedení. O čom konkrétne budete hovoriť?

Budem hovoriť o vedení a organizáciách. O tom, čo možno očakávať a s akými rámcami sa môžu absolventi stretnúť v praxi. Najdôležitejšou témou potom bude, ako by mali pristupovať k zmenám vo svojom pracovnom živote, aby z nich vyťažili maximum.

Prečo je táto téma pre programátorov dôležitá?

Technická odbornosť je iba čiastkovou súčasťou úspešnej kariéry a spokojného života vývojárov. Rozdiel medzi jednoduchým vykonávaním práce a jej skvelým zvládnutím robia mäkké zručnosti. Ide totiž o spôsob komunikácie, či už smerom nahor, nadol alebo horizontálne. Práve schopnosť dohovoru je nesmierne dôležitá. Rovnako tak zručnosť spolupracovať v tíme aj mimo neho. Spoločne tak rozhodujú o tom, ako sa konkrétnemu vývojárovi bude IT dariť.

Spomeniete si na svoje začiatky v IT? Aký bol váš prvý projekt?

V poslednom ročníku strednej školy som sa začal venovať tvorbe webových stránok. Povedať, že to bol vývoj, by bolo asi prehnané, ale aj tak som si tým začal zarábať a moja práca sa objavila na internete. Potom na vysokej škole sme s kamarátom založili firmu, ktorá sa venovala vývoju na zákazku. Práve tam sme vytvorili naše prvé projekty. Aj po všetkých tých rokoch na nich spomínam s pocitom hrdosti (smiech).

Boli to začiatky plné optimizmu a aj naivity. Časom sa ukázalo, že stále dookola refaktorujeme náš kód a snažíme sa dosiahnuť dokonalosť. Lenže až po pár rokoch nám došlo, že nejde úplne o to mať bezchybný kód a oveľa dôležitejšia je funkčnosť a užívateľský zážitok.

Postupne ma to začalo ťahať k väčším korporáciám a v roku 2010 som sa rozhodol zariskovať. Nastúpil som do spoločnosti AVG. Prvé týždne som bol vo firme trochu stratený. Potom som sa dostal do trojčlenného tímu, ktorý mal za úlohu správu systému, ktorý bol pre spoločnosť outsiderom. My sme si s ním ale dali námahu. Aby bol stabilný a spoľahlivý, stálo nás to veľa energie. Darilo sa nám to a počas roka sa náš tím rozšíril. Bolo nás 15 a zaisťovali sme kľúčovú back-endovú službu, ktorá prinášala spoločnosti značné príjmy. To bol začiatok mojej cesty do manažmentu.

Keď sa obzriem späť, mal som šťastie. Možno aj viac, než som si zaslúžil. Iste, mohol som do AVG nastúpiť skôr, začať tam pracovať už počas štúdia, ale to by som prišiel o svoje podnikateľské aktivity. Tie roky v podnikaní boli dôležité a vďaka nim som získal pohľad do komerčnej reality, ktorá je základom vývoja softvéru. A tiež mi vštepili pokoru.

Čo by ste poradili juniorom, ktorí v IT začínajú?

Vždy majte otvorenú myseľ. Neprestávajte sa učiť, aj keď sa vám téma zdá len málo relevantná alebo nesúvisí s vašou aktuálnou prácou. Ako juniori ste plní energie a elánu. Postupom času sa však môže ľahko stať, že toto nadšenie vyprchá. Pokiaľ si ale túto energiu udržíte a budete naďalej rozvíjať svoje nápady a sledovať vývoj technológií, budete na čele skupiny a udávať smer.

Aké tri rady by ste dal juniorom, aby mali šancu presadiť sa v IT?

Po prvé, hoci existujú hlúpe otázky, osobne ľutujem zakaždým, keď sa nespýtam aj na tú najhlúpejšiu, ktorá ma napadne. Takže sa nebojte pýtať! Po druhé, nájdite si aspoň jedného skvelého seniora ako mentora a uistite sa, že pomoc, ktorú dostanete, bude vidieť na vašich výsledkoch. Posledná rada je, počúvajte a pozorujte. A používajte prvú radu tak dlho, kým nepochopíte, o čo ide.

František Tröster

V IT sa pohybuje už viac ako 20 rokov. Začínal ako autor webových aplikácií a časom sa posunul na manažérske pozície. Viedol tímy, ktorých súčasťou boli stovky developerov. Pracoval v spoločnostiach AVG či Avast. Od júla 2022 pôsobí v spoločnosti GenTM, ktorá vznikla fúziou spoločností Avast a NortonLifeLock a zastáva tu funkciu Senior Engineering Directora.

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?