8 dôvodov, prečo naštartovať kariéru v IT

Publikovaný:
15.10.2021

V živote každého príde okamih, keď začne rozmýšľať nad svojou kariérou. Podnetov môže byť niekoľko - rozhoduješ sa, kam pôjdeš študovať, tvoja kariéra zastala na mŕtvom bode, nie si spokojný so súčasným platom, si nezamestnaný alebo bojuješ s pocitom, že tvoja práca nemá žiadny zmysel. Ak je to čokoľvek, nerob paniku. Vezmi to ako príležitosť na zmenu k lepšiemu, pretože práve presne to ti IT ponúka. Pre lepšie rozhodovanie sme dali dokopy 8 dôvodov, prečo je práve programovanie budúcnosť.

8 dôvodov, prečo naštartovať kariéru v IT

1. Vysoký plat a štedré benefity

Je jasné, že práca by nemala byť len o peniazoch, ale aj napriek tomu je pre nás číslo na výplatnej páske dôležité. A práve v IT dostaneš za svoje pracovné výkony kráľovsky zaplatené. Pokiaľ sa z teba stane dobrý programátor, tak sa po piatich rokoch praxe dostaneš bez problémov na sumu 3000 eur. To však nie je ani zďaleka všetko, pre firmy sú programátori cennosťou a ponúkajú im čoraz väčšiu škálu benefitov. 

2. Veľká perspektíva do budúcnosti

Výhodou IT je to, že tento odbor sa posúva dopredu naozaj rýchlym tempom. Ako postupuje digitalizácia a automatizácia, tak sa IT-čkári stávajú základnou potrebou a tiež otázkou prežitia firiem. Uplatnenie nachádzajú nielen v technologických gigantoch, ale v podstate vo všetkých odboroch podnikania. Táto potreba nie je záležitosťou roku či dvoch, programátorom bude patriť budúcnosť. Odborníci s nadsázkou hovoria, že raz sa svet bude deliť na ľudí, ktorí vedia kódovať a na nezamestnaných. 

3. Neustály nedostatok odborníkov a šanca pre nováčikov

Potreba ďalších a ďalších expertov vedie k neustále nedostatku ľudí v odbore. Najväčší slovenský pracovný portál Profesia.sk v prvej polovici tohto roka hlásil rekordný počet ponúk v IT v histórii. Zvýšený dopyt po IT špecialistov je cítiť aj zo zahraničia, najväčší dopyt je po Java a Javascript programátoroch/kach. 

Jednoducho povedané, programátorov je málo a práve preto je mnoho firiem ochotných prijať aj motivovaných začiatočníkov, ktorí sú ochotní učiť sa. 

4. Ide to aj bez výšky, stačí kvalitný kurz

Z toho dôvodu je IT jeden z najotvorenejších odborov vôbec. Na pohovoroch sa nemusíš pýšiť diplomom z prestížnej univerzity a ani niekoľkoročným štúdiom. Na začiatok ti bude stačiť kvalitný kurz. Ak chceš svoju kariéru naštartovať čo najskôr, vyskúšať môžeš super intenzívny kurz od Green Fox Academy a za 4 mesiace budeš pripravený hlásiť sa do IT firmy ako junior programátor. Naviac, v bootcampe ti garantujeme 100% získania zamestnania u jednej z partnerských firiem. Takže získaš 2 v 1, naštartuješ kariéru ako kóder a získaš aj pracovné miesto. 

Prečítaj si aj: Bootcamp vs. vysoká škola. Veľké porovnanie, ktoré ti pomôže do IT

5. Záujem o expertov počas pandémie stúpol

Koronavírus postihol takmer všetky odvetvia, IT odbor však výrazne nakopol. Firmy, ktoré digitalizáciu odkladali, ju museli počas tohto obdobia urýchliť a presunúť sa do online prostredia, inak by neprežili. Dopyt po programátoroch tak vzrástol a je ešte vyšší ako pred príchodom pandémie. 

6. Home office ako bežná vec

Ak práca z domu bola, či stále je, u niektorých profesií problém, u IT-čkárov to bola vždy samozrejmosť a maximálne sa riešil počet dní v týždni. Pandémia však z home officu urobila štandard. Programátori totiž môžu pracovať odkiaľkoľvek. Nie sú obmedzení priestorom a často ani časom, kedy sa plnia povinnosti. Pokiaľ majú radi cestovanie, môžu sa stať aj digitálnymi nomádmi. 

Študenti počas jedného z kurzov Junior programátora.

7. Stále niečo nové

Jednej veci, ktorej sa v IT nemusíš obávať, je stagnácia. Tento odbor sa vyvíja dynamicky a stále sa budeš mať čo učiť. Neustále sa budeš vzdelávať, rozvíjať svoje zručnosti a každý deň prinesie niečo nové. Ak máš rád výzvy, potom je programovanie presne pre teba. Nudiť sa pri ňom určite nebudeš.

8. IT nie je len pre mužov

Žien v IT je ešte stále málo, ale čoraz viac sa aj u nás na Slovensku objavujú firmy, ktoré do tímu na programátorské pozície hľadajú výlučne ženy. Dôkazom, že IT nie je len pre mužov, je aj naša bývalá študentka Jiřina, ktorá odišla z HR a vďaka kurzu junior programátora si plní sen v prestížnej firme. 

Motivovať ženy a dievčatá sa snažíme aj my v Green Fox Academy - pravidelne organizujeme podujatie Ladies’ Coding Night, kde si pozývame zaujímavé ženy z IT odboru a ponúkame malú ochutnávku programovania zadarmo. 

PREČÍTAJ SI AJ ĎALŠIE ČLÁNKY: 

Odišla z HR a vďaka kurzu si plní svoj sen na pozícii programátorky v prestížnej firme

Pavel sa vzdal architektúry a za 4 mesiace sa rekvalifikoval do IT sveta

Spoznaj Katarinu, ktorá vedie programátorov na ceste za ich kariérou

Už 20 absolventov bootcampu naštartovalo svoju novú kariéru v Accenture

Dievčatá, nebojte sa programovania, je skvelé, hovorí mentorka Amy

Po absolvovaní kurzu Martin okamžite získal zaujímavú prácu v IT

Markéta dostala miesto junior programátorky hneď po ukončení štúdií 

Najlepšie platené pracovné miesta na Slovensku: IT sektor vedie

-AŠ, VB-


Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?