Expert na umelú inteligenciu: AI už nie je budúcnosť, ale súčasnosť

Publikovaný:
19. 9. 2023

Medzi expertmi z praxe, ktorí sa podelia so študentmi bootcampu Green Fox Academy o svoje skúsenosti a znalosti, je aj Levente Szabados, docent z renomovanej univerzity v Heidelbergu a expert na umelú inteligenciu. „IT je vzrušujúci odbor. Digitálne nástroje prenikajú do firiem naprieč odvetviami, takže dopyt po odborníkov stále rastie. Bez nich sa svet neposunie nikam.”

Expert na umelú inteligenciu: AI už nie je budúcnosť, ale súčasnosť

Kedy a prečo ste sa začali venovať programovaniu?

Svoj prvý počítač som dostal v 80. rokoch. Veľmi rýchlo ma to chytilo a už vtedy som sa rozhodol, že presne tomuto sa chcem venovať aj v rámci svojej kariéry. Následne do môjho života prišlo obdobie, keď som sa vydal trochu iným smerom, ale bola to práve umelá inteligencia, ktorá ma nakoniec pritiahla späť k IT. Fascinuje ma totiž štúdium ľudskej mysle a aplikácia umelej inteligencie sa ju v podstate snaží modelovať.

‍Prečo si myslíte, že je dobré pracovať v IT?

Stačí sa pozrieť iba na to, ako rýchlo digitálne nástroje prenikajú do firiem a organizácií naprieč odvetviami. Napríklad poľnohospodárstvo je jednou z oblastí, o ktorej by ste najskôr povedali, že technológia sa v nej neuplatní. Ale opak je pravdou. Dobre fungujúce poľnohospodárske spoločnosti využívajú obrovské množstvo digitálnych nástrojov, vrátane aplikácií umelej inteligencie. Vďaka nim dokážu presne využívať postreky či zavlažovanie. Pokiaľ systémy AI môžu hrať takú dôležitú úlohu na zemiakovom poli, je jednoduchšie predstaviť si ich význam napríklad vo finančnom alebo energetickom sektore. Bez IT odborníkov by sa svet skrátka nemohol posunúť dopredu.

Ale okrem praktických dôvodov si myslím, že je to veľmi vzrušujúci svet. Alan Turing povedal, že pri programovaní modelujeme ľudské myslenie a snažíme sa ho preniesť do strojov. To platí nielen pre umelú inteligenciu, ale aj pre programovanie vo všeobecnosti. Štúdium ľudskej mysle je fascinujúce, takže programovanie je tiež skvelý odbor pre sebazdokonaľovanie. Pri algoritmickom programovaní rozkladáme problém na elementárne kroky a potom hľadáme jeho riešenie podľa určitej mentálnej stratégie.

Aký bol váš najzaujímavejší projekt, na ktorom ste doteraz pracovali?

Podieľal som sa napríklad na štúdiách, ktoré mali pomôcť diagnostikovať skoré príznaky Alzheimerovej choroby. Skúmali sme mozgové vlny u myší a potkanov a hľadali vzorce, ktoré by mohli predpovedať nástup choroby. Zvieratá môžu v reakcii na určité chemické podnety vykazovať príznaky blízke Alzheimerovej chorobe a my sme skúmali, či je možné tieto reakcie odhaliť vo fungovaní nervového systému. Vytvorili sme nástroj, ktorý bral ako prediktívnu úlohu vzorce v nervových funkciách a poukazoval na korelácie, ktoré vedcov predtým nenapadli.

Čo by mal podľa vás vedieť či poznať junior programátor, aby uspel na súčasnom trhu práce?

Myslím, že najužitočnejšou z tvrdých zručností (tzv. hard skills) je schopnosť pochopiť jazyk alebo konkrétny softvér tak, ako o ňom uvažovali ľudia, ktorí ho stvorili. Mnohí túto zručnosť dávajú až na druhé miesto, ale ja verím, že je dôležité pochopiť, prečo a ako sa daný jazyk používa.

Pokiaľ ide o mäkké zručnosti, tam je za mňa najdôležitejšie vedieť sa rýchlo zorientovať v novej oblasti a postaviť sa na vlastné nohy. Svet technológií sa neustále mení, takže vývojári potrebujú z času na čas zmenu a táto zručnosť im veľmi pomáha, aby uspeli. Cestou k úspechu nie je niečo vedieť, ale niečo sa rýchlo naučiť.

Študentom bootcampov budete prednášať o umelej inteligencii. Prečo je táto téma pre nich dôležitá?

Umelá inteligencia už nie je budúcnosť, ale je to súčasnosť. Nástup veľkých jazykových modelov ovplyvňuje nielen to, ako vytvárame obsah, ale jednoznačne ovplyvňuje aj spôsob, akým píšeme kód a ako sa pozeráme na rolu vývoja softvéru. Väčšia autonómia softvérových agentov založených na jazykových modeloch môže priniesť zmenu paradigmy vývoja softvéru a je veľmi dôležité s týmito zmenami udržať krok.

Čo by ste poradili junior programátorom/kám, ktorí sa rozhodli naštartovať kariéru v IT? 

Pracujte, pracujte a pracujte. Učiť sa programovať je teoreticky veľmi bolestivý a pomalý proces. Najlepší spôsob, ako pochopiť celý systém je, že sa v ňom budete pohybovať. Treba rátať aj s tým, že párkrát „udriete“. Skúsený programátor sa od toho začínajúceho líši tým, že sa tiež buchne do hlavy, ale toľko ho to nebolí, pretože nosí helmu.

Takže všetkým radím, robte, realizujte svoje nápady a experimentujte. A v bode, keď niečo funguje, je dôležité zastaviť a pochopiť, prečo to vlastne funguje. Dátovým vedcom vždy hovorím: „Naša práca je zaujímavá v dvoch situáciách. Prvá je tá, keď niečo nefunguje a my potrebujeme pochopiť prečo. Druhá je, keď niečo funguje a treba pochopiť prečo.” A o tom to je.

Prečo je pre vás vzdelávanie dôležité?

Na trhu je obrovský nedostatok ľudí v IT. Vidím to nielen ja, ale potvrdzujú to aj najrôznejšie prieskumy. Firmy často bojujú s tým, že začnú IT projekt a musia ho zastaviť, pretože nemajú dostatok ľudí. Túto priepasť môžeme zaplniť vzdelávaním a tým, že do IT privedieme ďalších odborníkov.

Okrem toho si myslím, že znalosti nie sú niečo, čo existuje v hlave človeka. Odovzdávajú sa pomocou dialógu a reflexii mnohých ľudí. Pokiaľ sa o určitej technológii nehovorí, prakticky umiera. Krásnym príkladom tohto javu je jazyk Fortran. O tejto technológii sa prakticky nehovorí, takže nezostali takmer žiadni odborníci, ktorí by sa ujali údržby systémov napísaných vo Fortrane, hoci ide o bankové transakčné systémy, ktoré sú dodnes v prevádzke. Najlepším spôsobom, ako tomuto javu zabrániť, je zapojiť do konverzácie nových ľudí a učiť ich.

Levente Szabados

Programovaniu sa začal venovať v 90. rokoch 20. storočia. Dnes je priekopníkom v oblasti deep technológií. Je expertom na umelú inteligenciu, deep learning, dátovú vedu a venuje sa aj kognitívnym vedám. Je spoluzakladateľom a vedeckým poradcom spoločnosti Neuron Solutions, ktorá poskytuje poradenské služby v oblasti AI, školení a taktiež vyvíja systémy na mieru. Zároveň je tiež úspešný na akademickej pôde. V súčasnej dobe pôsobí ako docent na súkromnej univerzite SHR Hochschule v Heidelbergu, vyučuje na frankfurtskej School of Finance and Management a je aj hosťujúcim lektorom na Aivancity v Paríži. Levente Szabados sa riadi mottom: „Myseľ je mojím povolaním“. Svoje profesijné ambície tak spája so záujmom o budhistické učenie a kognitívne vedy. V rámci spolupráce s Green Fox Academy povedie prednášku na tému AI.

Čítaj tiež na našom blogu: 

Radek Domín z Liftaga: Bootcampy sú skvelým začiatkom pre juniorov

4,5 mesiaca v bootcampe mu otvorilo dvere do sveta IT. Dnes pracuje pre Sygic

Užitočné tipy, ako si zvoliť správny kurz programovania

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?