Rekvalifikácia, alebo aké máte možnosti, ak chcete zmeniť profesiu

Publikovaný:
08. 04. 2021

Nedarí sa vám získať prácu vo vašom odbore? Problémy sa kopia rovnako ako platobné príkazy a nič nenasvedčuje tomu, že situácia by sa mohla čoskoro zlepšiť. Pokiaľ to dobre poznáte, pustite sa do rekvalifikácie. Možností ako na to je niekoľko. Šťastie môžete vyskúšať vo vlastnej réžii, požiadať o pomoc úrad práce alebo sa spoľahnúť na organizátora kurzu, ktorý vám novú prácu pomôže nájsť.

Rekvalifikácia, alebo aké máte možnosti, ak chcete zmeniť profesiu

Všetky tri možnosti vás môžu doviesť k cieľu, ale rovnako aj nemusia. Záleží na tom, koľko času, peňazí a energie ste ochotní obetovať rekvalifikácii a tiež aký odbor ste si vybrali. Preškolenie už dávno nie je spojené len s úradom práce a nezamestnanosťou. Každý si môže vybrať cestu, ktorá mu bude vyhovovať.

1. Rekvalifikačné kurzy s príspevkom úradu práce

Presne na tieto školenia si mnohí spomenú, keď sa povie slovo rekvalifikácia. Na Slovensku však funguje program Kompas+. Prostredníctvom neho si môže uchádzač o zamestnanie evidovaný na Úrade práce vybrať kurz, ktorý mu po skončení pomôže uplatniť sa na trhu práce. Výhodou je, že kurz si môže uchádzač vybrať vo vlastnej réžii, po schválení mu Úrad práce preplatí príspevok na kurzovné vo výške 100% nákladov. Musíte však nájsť takého organizátora kurzov, ktorý príspevok akceptuje.

2. Na vlastnú päsť

Pokiaľ nechcete využiť rekvalifikačné kurzy, do učenia sa môžete pustiť vo vlastnej réžii. Pripravte sa však na to, že vám to zaberie veľa času, keďže vám pravdepodobne bude chýbať odborník na danú oblasť a jeho rady. Veľakrát stratíte hodiny, možno aj dni, kým vyriešite a prekonáte prekážku. Práve preto vám nesmie chýbať motivácia, odhodlanie a sebadisciplína, aby ste to zvládli. Pokiaľ sa vám to podarí a osvojíte si základy, v niektorých prípadoch môžete naraziť na nedôveru zamestnávateľov, ktorí nebudú ochotní dať vám prácu bez osvedčenia či diplomu.

3. Bootcampy s garanciou práce

Poslednou možnosťou sú rekvalifikačné kurzy, kde vás naučia všetko potrebné. Ponúkajú rôznu dĺžku i intenzitu štúdia a výnimkou nie je ani online výučba. V poslednej dobe sa do popredia dostávajú najmä bootcampy - špecifické kurzy zamerané nielen na teóriu, ale hlavne prax. Vďaka nim budete robiť pokroky oveľa rýchlejšie a viac si z učiva zapamätáte. Vďaka nim sa môžete dostať aj do tak prestížneho odboru, akým je IT a stať sa napríklad programátorom. Pokiaľ si vyberiete dobre, získate zároveň aj garanciu pracovného umiestnenia. Stačí vám k tomu len dokončiť rekvalifikačný kurz programovania a jeho poskytovateľ vám pomôže nájsť uplatnenie.


Bootcampy síce stoja viac ako bežné kurzy programovania, ale vďaka tomu, aké majú našlapané sylaby, zvládnete rekvalifikáciu extrémne rýchlo. Napríklad junior programátorom sa vďaka nim môžete stať už za štyri mesiace. Pri samoštúdiu by vám to trvalo roky. Dobrou správou je, že v tomto prípade môžete využiť aj prvú možnosť - spojiť sa s úradom práce a využiť program Kompas+. Takže zvážte, ktorou cestou sa vydáte, či už to bude programovanie alebo iná zručnosť, ktorú chcete získať, aby ste boli na trhu práce opäť žiadaní.

Zdroj

Autor: AŠ, VB

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?