Do IT za 4,5 mesiaca. Igor dnes pracuje ako ServiceNow developer pre svetovú firmu

Publikovaný:
20. 7. 2022

Predtým, ako sa rozhodol vkročiť do sveta IT, študoval Igor fyziku na vysokej škole a popritom pracoval v laboratóriu. Práve na univerzite sa veľmi často stretával s programovaním a utvrdil sa v tom, že IT je ten správny smer, ktorým by sa chcel v rámci jeho ďalšej kariéry uberať. A tak poslal prihlášku do bootcampu Green Fox Academy, za 4,5 mesiaca absolvoval Super intenzívny kurz Junior programátora a dnes pracuje ako ServiceNow developer pre bratislavskú pobočku Accenture.

Do IT za 4,5 mesiaca. Igor dnes pracuje ako ServiceNow developer pre svetovú firmu

K počítačom mal Igor blízko už od detstva. „Počas štúdia na osemročnom gymnáziu som sa zapísal do programovacieho krúžku, kde som sa prvýkrát naučil programovať v starom programovacom jazyku. Bol to program Delphi a programovací jazyk Pascal,“ spomína s úsmevom na úplné začiatky sympatický mladík z východného Slovenska. 

Už vtedy si uvedomil, že IT svet je pre neho lákadlom, ale nechal to tak. Maturita a budúci vysokoškolský diplom však Igorovi nestačili a začal premýšľať nad ďalšími možnosťami. A pomohlo aj to, že práve počas štúdia na univerzite zistil, že ho bavia algoritmy a programovanie, keďže sa s nimi počas štúdia stretával pravidelne. To bolo prvotnou motiváciou, prečo sa rozhodol pre štúdium v bootcampe Green Fox Academy.

Znalosti z vysokej školy si prehĺbil

Bootcamp nie je pre nikoho prechádzkou ružovou záhradou. Štúdium je náročné a udržať pozornosť nie je vždy jednoduché. „Najväčšou výzvou bolo pre mňa mať sebadisciplínu. Keďže nás nikto nekontroloval a ja som tak trochu prokrastinátor, musel som sa k tomu dokopať sám,” smeje sa mladík. „Veľmi sa mi páčilo, že mentori boli veľmi zhovievaví a do kurzu prinášali skutočnú atmosféru ako na pracovisku. Mal som chuť na sebe makať a chcel som práve mentorovi ukázať, čo som večer spravil, takže ma to aj motivovalo niečo reálne robiť.“

„Skutočne, najväčším prínosom boli mentori. Veľa vecí si viem „vygoogliť“ avšak oni mi pomohli v tomto napredovať oveľa rýchlejšie.“

Ako najväčšie plus hodnotí Igor práve prístup mentorov. „Mentor bol pre mňa už posledná záchrana. Učili nás, aby sme si všetko skúsili „vygoogliť”, pretože keď budeme programátori, nikto nebude za nami chodiť a stáť nám za chrbtom,“ vysvetľuje.

Ako ďalej dodáva, v prípade, že si už naozaj nevedel dať s niečím rady, mentor tam bol vždy pre neho a s ochotou mu pomohol. „Niekedy, keď už človek nad niečím tápe 2 hodiny, tak je fajn sa spýtať mentora, lebo zbytočne nad tým stráviť ďalších 5 hodín nedáva zmysel. Mentor proces toho učenia skutočne urýchľuje.“ 

Každodennú podporu okrem mentorov si vyjadrovali študenti aj navzájom. „Boli sme všetci v jednej triede a navzájom sme sa poznali. Aj napriek tomu, že kurz bol online, vedeli sme, kto sme a aj pred ostatnými som sa vždy snažil, aby som ich nesklamal. Všetci sme držali jeden povraz s tým, že všetci sme mali motiváciu kurz úspešne dokončiť,” dodáva nadšene. 

Úspešný programátor sa bez mäkkých zručností nezaobíde. Aj to je jednou z vecí, na ktorých mentori spolu so študentmi každý týždeň pracujú. 

„Čo sa týka soft skills, určite som sa zlepšil v time manažmente. Z hard skills to bolo programovanie v jazyku Java, algoritmické a technologické myslenie, to znamená rozmýšľať pár krokov dopredu, ako tá aplikácia či program bude vyzerať. Jedna vec je niečo naskriptovať a druhá vec je si uvedomiť, čo všetko bude potrebné spraviť pre to, aby aplikácia fungovala z dlhodobého hľadiska,” dodáva Igor.

Aj ty máš zelenú pre kariéru v IT

Vo výbere mal jasno

Igor pochádza z východného Slovenska a preto bol online kurz jasnou voľbou. Počas štúdia sa zameral na programovací jazyk Java. Neskôr sa v projektovej fáze venoval aj jazyku Python. 

„Technológiu Java by som odporučil ľuďom, ktorí chcú programovať webové stránky alebo aplikácie. Naopak Python tým, ktorí sa zaujímajú napr. o ‚data science’ alebo spracovanie dát. Je to najrýchlejšie rastúci jazyk a jeho učenie bolo príjemné,” opisuje.

Igor pozitívne hodnotí tiež možnosť platby na splátky po skončení kurzu. „Vybral som si platbu After, to znamená, že platím až po absolvovaní kurzu z platu junior programátora. Túto metódu som si zvolil preto, lebo suma nebola nízka a nebol som si až tak istý, že dostanem pracovnú ponuku ihneď. Nechcel som ísť do rizika, ktoré sa nakoniec vôbec nenaplnilo,“ usmieva sa.

Čítaj tiež: Za 2 mesiace sa naučíš zručnosť, ktorá z teba spraví top žiadaného zamestnanca

Práca ihneď po skončení kurzu

Dostať pracovnú ponuku v novom odbore pre junior programátora Igora nebol vôbec problém. „Týždeň od zloženia záverečnej skúšky mi z Accenture volali ohľadne pohovoru a po troch dňoch mi dali vedieť, že ma zobrali,“ hodnotí pozitívne to, že Green Fox Academy mu našiel prácu ihneď po absolvovaní bootcampu. 

V novej práci je spokojný a snaží sa nepoľaviť ani tam. „Môj pracovný deň vyzerá veľmi podobne ako deň v bootcampe. Ráno je stand-up a potom pracujeme na svojich úlohách. Začiatky sú postavené na ranných mítingoch a potom nasleduje samostatná práca. Zatiaľ sme v tréningovej fáze, momentálne prešli 2-3 mesiace a dostali sme tiež prideleného človeka, ktorý nám odpovedá na všetky otázky.“ 

Igor si tiež pochvaľuje flexibilný pracovný čas. „Mám hodinovú prestávku na obed, ktorú si môžem nastaviť podľa seba. Okolo piatej alebo pol šiestej končím, pracovnú dobu si môžem určiť podľa toho, ako mi to vyhovuje. Dôležité je byť dostupný od 9:30 do 15:30, ale keď si privstanem, tak pokojne môžem začať pracovať skôr,” hovorí.

Vyberať si môže taktiež medzi prácou z domu alebo v kancelárii. „Zatiaľ pracujem z domu, avšak plánujem prísť do kancelárie, keďže by som sa chcel viac socializovať a nechcem byť zavretý stále doma. Plánujem chodiť do kancelárie dvakrát do týždňa.“ 

Nastaviť si správny harmonogram je kľúčové

Igor spomína aj na bežný deň v bootcampe. „O deviatej ráno sme mali klasický stand-up, ako býva vo firmách. Ďalšie 2-3 hodinky sme mali prednášku od mentora, ktorý nám vysvetlil potrebné veci týkajúcej sa témy, ktorú sme sa učili v praxi. Počas toho sme sa mohli pýtať otázky, bolo to veľmi interaktívne,” hovorí Igor. 

Následne pokračoval workshop, kde študenti dostali zoznam úloh alebo nejakú „story”, ktorú bolo potrebné dokončiť. „Deň v kurze sa končil check-outom, kde sme sa rozprávali o tom, aký sme mali deň, s čím sme mali problémy a na čo by sme sa chceli zamerať nasledujúci deň,” opisuje. 

Deň je možné usporiadať si podľa seba. „Tým že som bol online, tak som mal hodinovú prestávku, ale keďže som bol doma, obed som si mohol spraviť kedy chcem, stále som bol pripojený a vedel som si deň poskladať tak, aby som mal potrebné prestávky a dostatok energie. Prakticky som celý deň investoval do bootcampu, ktorý bol intenzívny.“ 

A čo by odporučil budúcim študentom? „Určite makať od začiatku, niekedy aj o 2-3 hodiny dlhšie. Keď už má človek dobré základy, potom to ide ľahšie. Nebáť sa pýtať mentorov otázky. Ak majú študenti s nejaký problém, majú pocit, že je toho na nich veľa, tak opäť, opýtať sa mentora, čo odporúča a byť otvorený tomu a nebáť sa ničoho. Dôležitá je sebadisciplína, takže je dôležité nepoľaviť od prvého dňa,“ spomína na jeho štúdium.

Aká špecializácia v IT ti sadne najviac?

PREČÍTAJ SI AJ ĎALŠIE ČLÁNKY:

Čo je to no-code: Cesta, ako vstúpiť do sveta IT bez znalosti písania kódu

Práca dátového inžiniera je ako hra s legom, vraví Barnabáš

4 inšpiratívne ženy, ktorým sa podarilo naštartovať úspešnú kariéru v IT

5 najväčších mýtov o low-code, ktorým možnosť veríš aj ty

No-code je veľká príležitosť a teraz je správny čas ju využiť, hovorí Salesforce analytička Amanda

Ema sa IT sveta nebála a prihlásila sa do Green Foxu. Dnes je z nej šikovná programátorka

IT ho vždy lákalo, vďaka Green Foxu dostal šancu presadiť sa ako programátor v prestížnej firme

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?